Kremrole
350 g hladké mouky
250 g másla
1 žloutek
1 lžíce octa
100 ml smetany na šlehání
vejce na potření
NÁPLŇ
5 bílků
špetka soli
320 g krupicového cukru
Postup
1) do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme máslo nakrájené na kousky, žloutek, ocet a smetanu na šlehání, vypracujeme vláčné těsto a necháme ho minimálně hodinu v ledničce, já nechala celou noc
2) pracovní plochu posypeme moukou, rozválíme těsto a nakrájíme ho asi na 2 cm široké proužky
3) proužky natočíme na kovové trubičky a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, rozložíme na plech, vyložený pečicím papírem
v receptu je napsané, že se trubičky mají před pečením potřít máslem, 1. várku kremrolí jsem postupovala podle receptu a těsto na kremrole sjelo z trubičky, druhou a třetí várku jsem dělala již bez másla
4) pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 15-20 minut
5) v receptu je psáno, že se mají kremrole sundavat z trubičky, až vychladnou, já je sundavala ještě teplé
6) v míse vyšleháme bílky se špetkou soli, postupně přidáváme krupicový cukr
7) když už jsou bílky skoro ušlehané, dáme mísu se sněhem nad vodní lázeň a pokračujeme ve šlehání, až je sníh krásně lesklý a tuhý
8) po vychladnutí přendáme sníh do cukrářského sáčku a kremrole naplníme z obou stran
9)naplněné kremrole posypeme moučkovým cukrem